Urnen advies

Ons advies voor het aanschaffen van urnen

 

  • Voor wie is de urn bedoeld?
  • Waar plaatst u de urn?
  • Wat doet u met de as?
  • Hoeveel as komt er vrij na de crematie?
  • Welke materiaalsoorten zijn er?
  • Welke kleuren en vormen zijn er?
  • Wat kost een urn?

Een urn is een persoonlijk gedenkteken waarin de as of een deel van de as van de overledene wordt bewaard. Wij zouden u graag willen aanraden om ten eerste eens goed door onze webwinkel te bladeren om te kijken wat u mooi vindt. Zo komt u op ideeën die u eventueel samen met uw familie kunt bespreken. Om u hierbij te helpen, hebben wij een aantal adviezen voor u bij het keuzeproces.

Voor wie is de urn bedoeld?

U kunt ervoor kiezen om een urn aan te schaffen die past bij degene zoals hij of zij bij  leven was. U kunt kijken naar zijn of haar passies, naar de vorm, kleur en materiaalsoort. Ook kunt u kijken naar uw woonomgeving of interieur. Tevens bieden wij urnen aan die een bepaalde symboliek of een speciaal gevoel uitbeelden. Doordat wij samenwerken met kunstenaars in binnen en buitenland kan vrijwel alles uitgebeeld worden.

Waar plaatst u de urn?

Een urn kan op vele plekken geplaatst worden. Het is dan ook belangrijk om na te denken over de toekomstige plaats van de urn. Dit kan bij een of meerdere nabestaanden thuis zijn of bijvoorbeeld op een sokkel in de tuin. Ook kan de urn bijgezet worden in /of op het familiegraf, in een columbarium (urnenmuur) of een urnentuin.

Informeer van te voren of de urn geschikt is om te plaatsen op een door u gekozen plaats. Let hierbij goed op de afmetingen van de urn en of de urn voor zowel binnen als buiten geschikt is. Niet alle materialen kunnen tegen de weersomstandigheden, wat betekent dat een urn bijvoorbeeld kan knappen tijdens de vorstperiode.

Wat doet u met de as?

U kunt ervoor kiezen om de totale hoeveelheid as in de urn te plaatsen. Ook is het mogelijk om een deel van de as in de urn te doen, een deel uit te strooien of te verdelen over meerdere mini urnen en/of assieraden. Afhankelijk van het model van de urn kan de as in de asbus blijven of dient een aszak gebruikt te worden (wanneer de urn te klein is voor de asbus). Let goed op de inhoud van de urn en de inhoud van de as.

Veel mensen kiezen ervoor een deel van de as te verstrooien en een deel van de as te bewaren om op een later moment een geschikte urn, mini urn en/of assieraad te kiezen. Ook wordt er veelal een deel apart gehouden voor het geval dat de urn kapot gaat of het assieraad kwijt raakt.

Hoeveel as komt er vrij na de crematie?

  baby- en kinderurnen          Dieren urnen   Volwassenen
                   
leeftijd jongen meisje inhoud   gewicht inhoud        inhoud
                   
22 weken tot 1 kilo tot 1 kilo 0,15 liter   tot 1 kilo 0,15 liter       3 á 3,5 liter
40 weken tot 8,5 kilo tot 8,5 kilo 0,65 liter   tot 8 kilo 0,5 liter      
1 jaar 10 kilo 10 kilo 0,80 liter   tot 12 kilo 1 liter      
2 jaar 12 kilo 12 kilo 1,00 liter   tot 20 kilo 1,5 liter      
3 jaar 15 kilo 15 kilo 1,25 liter   tot 40 kilo 2 liter      
4 jaar 17 kilo 17 kilo 1,35 liter   tot 60 kilo 3 liter      
5 jaar  19 kilo 18 kilo 1,45 liter   > 60 kilo 4 liter +      
6 jaar 22 kilo 21 kilo 1,55 liter            
7 jaar 24 kilo 24 kilo 1,60 liter            
8 jaar 26 kilo 26 kilo 1,65 liter            
9 jaar 28 kilo 28 kilo 1,75 liter            
10 jaar 31 kilo 35 kilo 1,85 liter            
11 jaar 35 kilo 39 kilo 2,00 liter            
12 jaar 39 kilo 43 kilo 2,25 liter            
13 jaar 45 kilo 48 kilo 2,40 liter            
14 jaar 52 kilo 52 kilo 2,60 liter            
15 jaar 57 kilo 55 kilo 2,80 liter            
16 jaar 61 kilo 57 kilo 3,00 liter            

De bovenstaande tabel gaat uit van gemiddelden. U kunt ten alle tijden contact opnemen met uw uitvaartbegeleider of crematorium om de exacte hoeveelheid as op te vragen. Ook kunt u eenvoudig zelf de inhoud berekenen. Wij excuseren ons bij voorbaat voor deze wellicht beladen tabel. Toch vinden wij het belangrijk om u zo goed mogelijk te informeren.

Welke materiaalsoorten zijn er?

Urnen zijn verkrijgbaar in veel soorten en maten. De meest gebruikte materiaalsoorten zijn:

Keramiek, RVS (roest vrij staal), glas, brons, messing, koper, marmer, graniet en hout. Op de meeste urnen in onze webwinkel kan een gedenkplaatje geplakt worden. Ook kunnen de urnen afhankelijk van het materiaal ge(laser)graveerd of beschilderd worden. Er kan zelfs een onderplaatje worden besteld. Hierop kan een plaatje geplakt worden.

Welke kleuren en vormen zijn er?

Naast het materiaal van de urn speelt de vorm en de kleur een belangrijke rol. Wij raden u aan om door onze website te bladeren en te kijken welke stijl bij u of de overledene past. Let wel op de afmetingen en inhoudsmaten die bij de urn staan vermeld. Op deze manier weet u wat de ware grootte is en of de gehele as in de urn past. Omdat iedere urn apart wordt gemaakt door onze kunstenaars kan het voorkomen dat de urn enigszins afwijkt van het plaatje op de website. Wanneer u speciale wensen hebt, raden wij u aan om contact met ons op te nemen om uw wensen te bespreken.

Wat kost een urn?
Wij bieden mini urnen aan vanaf € 65,- De prijzen van onze urnen zijn vanaf ongeveer € 100,- De vermelde prijzen in onze webwinkel zijn inclusief BTW en verzendkosten.