Wat gebeurt er met je social media na je overlijden?

Wat gebeurt er met je social media na je overlijden?

Wat gebeurt er met social media na een overlijden?

In een wereld waarin we ons leven steeds meer online delen, rijst na een overlijden een bijzondere vraag: Wat gebeurt er met iemands socialmedia-accounts als hij of zij overlijdt? Foto’s, berichten, herinneringen en vriendschappen blijven digitaal voortbestaan – maar wie beheert dat allemaal, en wat zijn de opties?

Sociale media zijn tegenwoordig meer dan alleen communicatieplatforms. Ze vormen een digitaal dagboek, een plek voor herinneringen, verbinding en zelfs rouw. In deze blog lees je wat er met social media gebeurt na een overlijden, welke keuzes je bij leven kunt maken, en hoe nabestaanden ermee om kunnen gaan.

De digitale nalatenschap

Bij overlijden laat iemand niet alleen tastbare spullen achter, maar ook een digitale erfenis: e-mails, foto's in de cloud, abonnementen én socialmedia-accounts. Denk aan Facebook, Instagram, LinkedIn, TikTok, Twitter (X), YouTube en WhatsApp. Deze digitale sporen verdwijnen niet vanzelf.

Als er niets geregeld is, blijven de accounts vaak actief. Vrienden zien verjaardagsmeldingen opduiken of kunnen reageren op oude berichten – iets wat voor sommigen troostend, maar voor anderen juist confronterend kan zijn.

Daarom is het goed om stil te staan bij de vraag: Wat wil ik dat er met mijn online profiel gebeurt als ik er niet meer ben?

Wat kan er met een account gebeuren?

Per platform verschilt het wat de mogelijkheden zijn bij overlijden. De meeste grote platforms bieden inmiddels meerdere opties:

1. Herdenkingsstatus  (Facebook, Instagram)

Bij Facebook en Instagram kan een account worden omgezet in een herdenkingspagina. Het profiel blijft bestaan, maar wordt bevroren. Bovenaan komt ‘Ter nagedachtenis aan...’ te staan. Vrienden kunnen herinneringen delen, maar niemand kan zich nog aanmelden op het account. Op Facebook kun je vooraf een ‘erfgenaam’ aanwijzen die beperkte rechten heeft, zoals het beheren van reacties of het wijzigen van de profielfoto. Hier vind je algemene info over de herdenkingsstatus op Facebook.

2. Verwijderen van het account

Nabestaanden kunnen bij vrijwel elk platform verzoeken indienen om het account van de overledene te laten verwijderen. Vaak moet er dan een overlijdensakte worden overlegd, en soms ook een bewijs van verwantschap.

3. Beheren via vooraf ingestelde contacten

Sommige platforms bieden de mogelijkheid om bij leven al aan te geven wie je account mag beheren als je overlijdt. Denk aan de ‘Legacy Contact’-optie bij Facebook. Dit voorkomt later onduidelijkheid en extra emotionele belasting voor nabestaanden.

4. Toegang tot het account via wachtwoorden

Als nabestaanden de inloggegevens van de overledene kennen, kunnen ze zelf het account beheren of verwijderen. Let op: dit is juridisch en ethisch niet altijd even helder. Veel platforms verbieden het overdragen van wachtwoorden in hun voorwaarden, ook na overlijden.

Wat kun je bij leven regelen?

Net zoals je een testament opstelt voor je bezittingen, kun je ook nadenken over je digitale erfenis. Enkele tips:

  • wijs een digitale contactpersoon aan die jouw accounts mag beheren of verwijderen;
  • leg belangrijke wachtwoorden veilig vast via een wachtwoordmanager of papieren overzicht dat je vertrouwt aan iemand;
  • maak je wensen kenbaar – wil je dat je social media blijven bestaan, worden omgezet in een herdenkingspagina of juist worden verwijderd?
  • gebruik platforminstellingen waar mogelijk, zoals Facebooks ‘Erfgenaamcontact’ of Google's ‘Inactive Account Manager’.

Hoe wijs je op Facebook, LinkedIn, Instagram, Snapchat, Tiktok en X vooraf een erfgenaam aan?

Op dit moment bieden alleen Facebook en Instagram de mogelijkheid om bij leven bepaalde instellingen te maken voor je account na overlijden. TikTok en X (voorheen Twitter) hebben dergelijke opties nog niet. Hieronder lees je hoe je dit per platform kunt regelen:

Facebook: Erfgenaam aanwijzen (Legacy Contact)

Facebook biedt de mogelijkheid om een 'Erfgenaamcontact' aan te wijzen. Deze persoon kan na jouw overlijden beperkte beheerrechten krijgen over je account, zoals het plaatsen van een vastgezet bericht en het wijzigen van je profielfoto. Ze kunnen echter geen privéberichten lezen of namens jou posten.

Zo stel je een erfgenaam in:

  1. je voorkeur voor een herdenkingsstatus beheren in het Accountcentrum;
  2. klik vanuit je hoofdprofiel rechtsboven op Facebook op je profielfoto;
  3. selecteer Instellingen en privacy en klik op Instellingen;
  4. klik op Accountcentrum en vervolgens op Persoonlijke gegevens;
  5. klik op Eigendom en beheer van account en vervolgens op Herdenkingsstatus;
  6. klik op Accounts en dan op Eigendom en beheer van account. Als je ervoor kiest je account een herdenkingsstatus te geven, moet je een contactpersoon kiezen om je account te beheren;
  7. klik op Volgende om te bevestigen.

Voor gedetailleerde informatie over wat er gebeurt met je Facebook-account na overlijden, kun je terecht op de officiële hulppagina van Facebook.

LinkedIn: Geen erfgenaaminstelling, wel verwijderingsoptie

LinkedIn biedt geen mogelijkheid om bij leven een erfgenaam of contactpersoon aan te wijzen. Na overlijden kunnen nabestaanden echter een verzoek indienen om het account van de overledene te laten verwijderen via een speciaal formulier op de website. Dit vereist doorgaans informatie over het overlijden en je relatie tot de overledene. Meer informatie:

Instagram: Geen erfgenaaminstelling, wel herdenkingsstatus

Instagram biedt momenteel niet de mogelijkheid om bij leven een erfgenaam aan te wijzen. Na overlijden kunnen nabestaanden echter een verzoek indienen om het account te verwijderen of om te zetten naar een herdenkingsstatus. Hiervoor is bewijs van overlijden vereist, zoals een overlijdensakte. Meer informatie hierover vind je op de officiële hulppagina van Instagram: Informatie over Instagram-accounts met herdenkingsstatus.

Snapchat: Geen instellingen voor na overlijden

Snapchat heeft momenteel geen optie om bij leven een erfgenaam aan te wijzen of speciale instellingen voor overlijden in te stellen. Nabestaanden kunnen contact opnemen met Snapchat om het account te laten verwijderen. Dit vereist vaak bewijs van overlijden en aanvullende gegevens. Meer informatie: Snapchat Support – Overlijden melden

TikTok: Geen instellingen voor na overlijden

TikTok biedt momenteel geen specifieke instellingen om een erfgenaam aan te wijzen of om het account na overlijden te beheren. Nabestaanden kunnen contact opnemen met TikTok om het account te laten verwijderen, maar dit vereist doorgaans bewijs van overlijden en mogelijk aanvullende documentatie.

X (voorheen Twitter): Geen erfgenaaminstelling

X biedt geen mogelijkheid om bij leven een erfgenaam aan te wijzen. Na overlijden kunnen nabestaanden een verzoek indienen om het account te verwijderen. Hiervoor is een overlijdensakte en mogelijk aanvullende informatie nodig. Meer informatie: X (Twitter) – Overlijden melden

Rouw in de digitale wereld

Voor veel nabestaanden zijn social media een manier om hun verdriet te uiten en verbonden te blijven met degene die ze zijn verloren. Een profiel wordt een soort gedenkplek, waar foto’s, muziek en herinneringen gedeeld kunnen worden. Tegelijkertijd kan het pijnlijk zijn om meldingen te blijven ontvangen van iemand die er niet meer is.

Daarom is het belangrijk dat nabestaanden de mogelijkheid hebben om een profiel aan te passen, te herdenken of af te sluiten – afhankelijk van wat bij hen en de overledene past.

Tot slot: zorg ook digitaal voor later

We zijn gewend om na te denken over een testament, een uitvaart en het verdelen van bezittingen. Maar onze digitale wereld maakt dat we óók moeten nadenken over wat we online achterlaten. Door op tijd na te denken over je socialmedia-profielen – en je wensen vast te leggen – neem je nabestaanden zorg uit handen. En geef je je eigen digitale leven een waardig afscheid.

Wil je weten hoe je dit praktisch kunt regelen? Kijk op de hulppagina’s van de platforms die je gebruikt of overleg met een juridisch adviseur over digitale nalatenschap. Heb je vragen of zoek je begeleiding bij verlies? Neem gerust contact op – we helpen je graag verder.

Heb je na het lezen van deze blog vragen, opmerkingen of mis je bepaalde informatie? We helpen je graag verder! Neem gerust contact met ons op via het contactformulier en we staan voor je klaar om je vragen te beantwoorden of je verder te ondersteunen.