De crematie as urn meenemen in het vliegtuig

De urn meenemen in het vliegtuig is mogelijk

Wij krijgen vaak de vraag of het mogelijk is om een crematie urn mee te nemen in het vliegtuig. Het antwoord hierop is ja, maar er dient rekening gehouden te worden met een aantal voorwaarden. Deze voorwaarden kunnen per luchtvaartmaatschappij verschillen. Onderaan deze pagina vindt u de specifieke voorwaarden van de KLM.

De urn kan als hand/cabinebagage meegenomen worden mits u voldoet aan de volgende voorwaarden:
• de urn moet geschikt zijn voor een röntgenapparaat;
• de urn dient verzegeld of verlijmd te zijn;
• de urn moet onder uw stoel of in de opbergruimte boven de stoel passen;
• een kopie van de overlijdensverklaring en/of een brief van het crematorium.

De as meenemen in de passagiersruimte (handbagage)
U kunt de as van uw dierbare bij vrijwel alle luchtvaartmaatschappijen meenemen in een urn, die geschikt is voor het röntgenapparaat bij de veiligheidscontrole. De crematie urn dient namelijk ‘doorgelicht’ te worden. De beveiligingsmedewerkers kunnen hierdoor de inhoud zien, zodat de urn meegenomen mag worden in de passagiersruimte. Om vervelende situaties te voorkomen is het verstandig om voor de zekerheid bij uw luchtvaartmaatschappij na te vragen of de urn meegenomen mag worden.

De urn
Crematie urnen welke gemaakt zijn van marmer, kunststof of hout zijn toegestaan in de handbagage. Deze urnen zijn namelijk geschikt voor het röntgenapparaat. De urn moet hermetisch worden gesloten door het crematorium. Dit kan door middel van een schroefdop of – in het geval van een ‘standaard’ asbus – door de deksel, welke op de urn wordt geklikt. Wanneer de urn een losse deksel heeft kan de deksel van de urn worden verlijmd. Het is belangrijk dat de urn onder de stoel of in de ruimte boven de stoel past.

Ook kunt u een urn – zonder inhoud - met een verwijderbare deksel meenemen (beveiligingsmedewerkers kunnen op deze manier in de urn kijken) Tevens is het mogelijk om deze urn te versturen via bijvoorbeeld een vervoersbedrijf zoals DHL. Stalen kisten of metalen urnen moeten worden ingecheckt. Deze kunnen niet mee als cabinebagage omdat een röntgenapparaat hier niet doorheen kan kijken.

De urn kan in een stevige plastic tas worden vervoerd. Discreter is echter een urnentas, die u in de categorie toebehoren vindt.

Certificaat
Voor het uitvoeren van as zijn wettelijk geen documenten vereist. Toch vragen alle luchthavens naar een kopie van de overlijdensverklaring (uittreksel uit het register van overlijden) en/of een brief van het crematorium. Deze documenten dienen overlegt te kunnen worden aan de beambten van de veiligheidscontrole.

Om onduidelijkheid bij de veiligheidscontrole te voorkomen (in bijvoorbeeld landen waar men hier minder ervaring mee heeft) kunt u bij uw crematorium een Engelstalige verklaring (omschrijving) van de crematie en overlijden laten maken, zodat de beveiligingsmedewerkers enige houvast hebben wat er het land binnen komt.

Het crematorium dient in Nederland de crematie as minste 1 maand te bewaren. Indien u direct na de crematie de asbus wilt meenemen naar het buitenland, moet u de officier van justitie om ontheffing van de bewaartermijn vragen. Zonder die ontheffing moet u 1 maand wachten voordat u de asbus mag uitvoeren.

As verstrooiing in het buitenland
Ieder land heeft haar eigen regels omtrent as verstrooiing. U doet er dan ook verstandig aan om dit na te vragen bij de ambassade van het betreffende land.

Voorkom vervelende situaties en neem voor de zekerheid contact op met uw luchtvaartmaatschappij, en vraag na of de urn meegenomen mag worden.

Specifieke eisen voor het meenemen van de urn bij de KLM
U kunt een urn meenemen als deel van uw handbagage of ruimbagage:
• het crematorium certificaat moet meegenomen en getoond worden tijdens de veiligheidscontrole, zodat de urn niet wordt geopend;
• als de urn wordt meegenomen als een deel van de handbagage, mogen de afmetingen maximaal 55 x 25 x 35 cm/ 21.5 x 10 x 13.5 in (l x b x h) zijn;
• de urn mag niet van metaal zijn;
• de urn moet zo ingepakt worden dat andere passagiers de urn niet als urn kunnen herkennen;
• om het vervoer van een urn aan te vragen, vragen wij u contact op te nemen met het KLM Contactcentrum.

crematie as meenemen in urn vliegtuig

Kijk hier voor onze uitgebreide urnen en assieraden collectie