Reinigen en onderhouden van natuursteen monumenten en urnen

Reinigen & onderhoudt natuursteen monumenten en urnen

U kunt stof, grond en eventueel bladresten eenvoudig weg vegen met een zachte bezem. Aangehecht vuil op het monument of de urn kunt u eenvoudig met water en groene zeep of een onderhoudsmiddel reinigen. Laat het even inwerken op het natuursteen, licht schrobben en met schoon water afnemen. Dit geldt met name voor monumenten van graniet, marmer en hardsteen. Let bij het schoonmaken op voor ingeschilderde teksten en afbeeldingen. Deze zijn vaak gevoelig voor schoonmaakmiddelen.

Een agressief schoonmaakmiddel kan het natuursteen aantasten, waardoor doffe plekken op het gepolijste oppervalk ontstaan. Marmer en kalksteensoorten zijn kalkhoudend en daardoor gevoelig voor zuur. Lees voor het gebruik van een schoonmaak- of onderhoudsmiddel altijd goed de gebruiksaanwijzing en test het op een niet in het oog springend proefvlak.

In de regel is het beter twee keer schoon te maken met een minder agressief en langzaam werkend product, dan één keer met een agressief, snel werkend schoonmaakmiddel. Gemiddeld genomen is het reinigen van natuursteen 1 keer per seizoen voldoende.

Let bij natuursteen grafmonumenten en urn monumenten op dat u bloempotten, vazen, lantaarns en andere voorwerpen niet te lang op dezelfde plek laat staan. Na verloop van tijd kan er verkleuring op deze plekken ontstaan. Ook kan er een waas achterblijven op het natuursteen. Lampolievlekken en aarde dient u zo snel mogelijk te verwijderen met een zachte, niet krassende doek en behandelen met schoonmaakmiddel.

Natuursteen is absoluut niet bestand tegen kaarsvet. Als het kaarsvet niet te diep in het natuursteen is gedrongen kan het nog verwijderd worden door middel van polijsten, maar hiervoor moet het natuursteen behandeld worden door de steenhouwer. Om te voorkomen dat er kaarsvet in het monument komt, raden wij het aan gebruik te maken van speciale kaarsen en graflantaarns.