Asbestemmingen; urnmonument, gedenkstenen en grafdecoratie

URNWINKEL gedenkmonumenten en gedenkstenen

Het is mogelijk de asbus bij te zetten in een bestaand (familie) graf of te plaatsen in een urnenmonument in een urnentuin. De uitvaartverzorger kan de nabestaanden behulpzaam zijn met het regelen van de bijzetting.

Crematoria en begraafplaatsen beschikken veelal over urnengraven. Voor urnengraven op begraafplaatsen gelden vaak dezelfde regels als bij eigen- of familiegraven. In deze urnengraven kunnen vaak meerdere urnen geplaatst worden. Het urnengraf, dat meestal bestaat uit een betonnen of kunststof urnenkeldertje, wordt afgesloten met een fraaie afdekplaat waarop tekst en afbeeldingen kunnen worden aangebracht. Het voordeel is dat de as van de overledene kan worden bewaard op een plaats in de omgeving waar de nabestaanden wonen en deze plaats dus makkelijk bezocht kan worden.

Bijzetten in een eigen- of familiegraf behoort ook tot de mogelijkheden. De as van de overledene kan ook worden bijgezet in een eigen- of familiegraf op een begraafplaats. Bijvoorbeeld als de ene partner bijvoorbeeld begraven wenst(e) te worden en ander gecremeerd. Ook hier kan de uitvaartverzorger kan de nabestaanden alles over de mogelijkheden vertellen en de bijzetting voor hen regelen.

Op diverse begraafplaatsen kan men de urn in de urnentuin plaatsen. In de urnentuin staan de urnen bovengronds. Het biedt uitkomst voor mensen die gekozen hebben voor een crematie, maar toch behoefte hebben aan een herdenkingsplaats.