Urnen geschikt om buiten te plaatsen

Urnen geschikt om buiten te plaatsen

Welke urnen zijn geschikt om buiten te plaatsen en welke niet?

Wanneer een dierbare overlijdt en gecremeerd wordt, zijn er allerlei mogelijkheden voor de crematie as. U kunt de as bijvoorbeeld uitstrooien op een betekenisvolle plek, in een urnenmuur bijzetten, in een biologisch afbreekbare urn plaatsen, of u doet het in een bijzondere urn die u op een mooie plek kunt zetten. Er zijn urnen in alle vormen, maten en van verschillende materialen verkrijgbaar, zodat u altijd een gepaste bestemming voor de as van uw overleden dierbare vindt.

In principe kunt u helemaal zelf weten wat voor urn u kiest en waar u deze plaatst, maar er zijn wel een aantal zaken waar u op moet letten. Vooral wanneer u de urn buiten wilt plaatsen is het belangrijk dat u rekening houdt met het materiaal. Hieronder leggen we u uit welke soorten urnen u buiten kunt plaatsen en welke u beter binnen kunt houden. Klik hier voor onze speciale categorie buitenurnen.

Urn die geschikt is om buiten neer te zetten

Urnen die gemaakt zijn van graniet, brons en RVS (Roest Vrij Staal) zijn het geschiktst om buiten te plaatsen. Deze materialen zullen niet beschadigen door zon, regen, kou en warmte. Ondanks de degelijke materialen zijn deze urnen zeer decoratief en veelal personaliseerbaar door middel van bijvoorbeeld een gravure. Alleen brons verkleurt in de loop van de tijd.

Ook een groot aantal urnen van keramiek zijn sterk genoeg om weer en wind te weerstaan. Deze urnen zijn op meer dan 1200 graden Celsius gebakken, waardoor ze tegen de weersinvloeden bestand zijn. Simpel gezegd kunnen ze niet knappen of breken bij een vorstperiode. Bij de productkenmerken van onze urnen vindt u of de urn geschikt is voor buiten of niet.

Punt van aandacht voor buitenurnen

Wij raden het aan om de bodem van elke urn voor buiten te voorzien van zelfklevende kunststof stootdopjes zodat de urn kan ventileren. Deze dopjes vindt u in elke bouwmarkt. Let ook altijd op dat er geen water in holtes kan blijft staan.

Het is verstandig om niet alleen voor buitenurnen, maar vrijwel voor alle urnen een polyester of kunststof aszak in de urn te plaatsen. Mocht bijvoorbeeld een breekbare keramieken urn in het onwaarschijnlijke geval toch kapot gaan, dan bescherm je de as op deze manier. Ook blijft de as gescheiden van de binnenkant van de urn. Kalk in de crematie-as kan door de poreusheid van het materiaal naar buiten trekken, wat verkleuring of breuk tot gevolg kan hebben. Ook als de as ooit nog verplaatst moeten worden is deze eenvoudiger in zijn geheel uit de urn te halen. Als de crematie as eenmaal voor langere tijd buiten is geweest, is de kans groot dat de as solide wordt. Dit komt door de hoge mate aan kalk (bindmiddel).

Zorg ervoor dat u de urn schoonhoudt. Meestal volstaat dit al met wat water en groene zeep. In de volgende link vindt meer informatie over het schoonhouden van natuursteen en RVS urnen.

Urnen voor buiten zijn niet alleen robuust maar zeker ook elegant

U kunt natuurlijk kiezen voor een klassieke granieten urn, maar bijvoorbeeld een bronzen urn waar as in verwerkt is, kan ook heel mooi zijn. Dit is niet eens altijd direct herkenbaar als urn. Er zijn mooie keramische potten die u prima in uw tuin kunt integreren. Of kies een subtiele kleine knuffelkei die met hand gemaakt is van klei, en afgewerkt is met glazuur. Was uw overleden geliefde altijd graag buiten? Wellicht is het dan een prettig idee dat zijn/haar urn voortaan lekker in de buitenlucht staat. Wilt u geen decoratieve urn, maar wilt u uw geliefde wel laten opgaan in de natuur? Dan is een biologisch afbreekbare urn wellicht een goede optie.

Urnen die alleen binnen geplaatst kunnen worden

In principe zijn alle urnen geschikt om binnen te plaatsen. Wilt u een urn buiten plaatsen, dient u echter even goed te informeren of dat mogelijk is. Een asbeeld met zilvertin is bijvoorbeeld niet bestand tegen de elementen van het buitenleven. Ook messing, kunststof, glasfiber, metaal en hout zijn materialen die alleen geschikt zijn om binnenshuis te plaatsen. Op onze website kunt u urnen vinden die echt bedoeld zijn om buiten te plaatsen en bij de andere urnen staat meestal in de omschrijving aangegeven of ze geschikt zijn voor buiten of niet. Heeft u een vraag over een specifieke urn of wens? U kunt doordeweeks altijd met ons bellen, mailen of chatten.

Biologisch afbreekbare urnen

Wanneer u de as van een overledene echt wilt laten opgaan in de natuur, kunt u kiezen voor een biologisch afbreekbare urn. Let op: deze urnen zijn NIET geschikt om ter decoratie buiten te zetten, omdat ze zo gemaakt zijn, dat ze vergaan. Ze gaan op in de natuur door op te lossen of tot een boom uit te groeien. Doordat ze gemaakt zijn van natuurlijke materialen als cellulose, hout of een mix van zand, zeezout en plantaardige materialen, lossen ze op in water of aarde. U kunt deze urnen dus gerust in de zee, ander water of de aarde neerlaten zonder schade aan het milieu aan te richten. Sommige urnen bevatten zaadjes van een boom, plant of bloemen, waardoor op de plek waar u de urn begraaft een blijvende (of tijdelijke) natuurlijke herinnering verrijst.

We helpen u graag een passende manier van herdenken te creëren

Hopelijk heeft u zo meer duidelijkheid gekregen over het plaatsen van een urn in de buitenlucht. Het herdenken van een overledene is zeer persoonlijk en de locatie van de urn is vaak heel typerend voor de overledene of uw relatie. Daarbij is het dus wel van belang dat u rekening houdt met het materiaal van de urn, zodat het niet alleen de juiste uitstraling heeft, maar ook de gewenste duurzaamheid.

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden m.b.t. urnen, of heeft u een specifieke vraag? Neem gewoon contact op met onze medewerkers. U kunt ons gratis bellen tijdens openingstijden, mailen of ons een berichtje sturen op de chat.