Het vullen van een urn, hoe werkt het?

crematie as koker asbusHet vullen van een urn wordt door veel mensen beleefd als een ritueel. Het is de laatste stap van de uitvaart waarbij de nabestaanden hun overleden dierbare naar de laatste rustplaats brengen. Het vullen van een urn vereist een zekere mate van nauwkeurigheid. U bent vrij om te kiezen of u de urn zelf wilt vullen of dit te laten doen door bijvoorbeeld:

Uw uitvaartbegeleider of uitvaartverzorger
U kunt ten alle tijden overleggen met uw uitvaartbegeleider of het mogelijk is dat zij dit voor doen. Hier zijn weliswaar veelal kosten aan verbonden.

Het crematorium
U kunt contact opnemen met uw crematorium om te overleggen of zij de urn willen vullen. Ook hier zijn meestal kosten aan verbonden.

Zelf vullen
Het is redelijk eenvoudig de urn zelf te vullen of te laten vullen door een familielid. Bij de bestelde urn ontvangt u een vulhandleiding waarin wordt aangegeven hoe de urn gevuld dient te worden.

Afhankelijk van het model kunt u bij het crematorium aangeven of u een asbus of aszak wilt ontvangen. Hou er rekening mee dat het vuurvaste crematiesteentje in de asbus / askoker van het crematorium zit. U kunt hiervoor een aparte bestemming kiezen. Ook is niet iedere vulopening van elke urn groot genoeg om het steentje in te plaatsen. Door op de volgende link te klikken komt u op een pagina waar u een aantal bewaardoosjes voor crematiesteentjes kunt vinden.

Controleer de urn op beschadigingen voordat u deze vult en/of lijmt. Indien u de urn in de toekomst wilt heropenen en de urn is voorzien van een deksel die verlijmt dient te worden dan raden wij het aan om gebruik te maken van siliconenkit. Op deze manier is de deksel van de urn vrij eenvoudig met een scherp mesje open te snijden.

Vullen
Zorg ervoor dat u de urn op een voldoende groot vel papier en een vlakke ondergrond vult, zodat de overtollige as gemakkelijk bij elkaar geveegd kan worden. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een platte kwast. In ons assortiment zijn er urnen met schroefdop, deksel en afdekplaatje, die verlijmd kunnen worden. Vooral als u de urn buiten plaatst raden wij u aan deze te verlijmen of te kitten. Voor binnen kunt u een transparante siliconenkit gebruiken. Voor buiten raden wij transparante Poly Max kit van het merk BISON aan. Ecologisch afbreekbare urnen kunnen niet verlijmd worden.

Tot slot
Wij kunnen niet verantwoordelijk worden gesteld voor beschadigingen die voortkomen uit het vullen en het verlijmen van het sieraad of de urn. Wanneer u vragen heeft over het vullen of lijmen, neemt u dan contact met ons op zodat wij u kunnen adviseren.