Een urn bestellen of kopen, waar moet ik op letten?

Waar moet ik op letten bij het kopen van een crematie as urn?

Een urn is een persoonlijk gedenkteken waarin de as of een deel van de as van de overledene wordt bewaard. Omdat het aanschaffen van zo'n emotioneel artikel niet gemakkelijk is raden wij het aan om vooral de tijd te nemen. In Nederland dient u sowieso 30 dagen te wachten voordat u de urn kunt ophalen bij he crematorium.

Keramische urn met hartje

Wij zouden u graag willen aanraden om ten eerste eens goed door onze webwinkel te bladeren om te kijken wat u mooi vindt. Zo komt u op ideeën die u eventueel samen met uw familie kunt bespreken. Om u hierbij te helpen, hebben wij een aantal adviezen voor u bij het keuzeproces.

Voor wie is de urn bedoeld?
Kan ik een urn (laten) personaliseren?
Welk formaat urnen kan ik bestellen?
Waar ga ik de urn plaatsen?
Welke materiaalsoorten zijn er?
Welke kleuren en vormen zijn er?
Hoe wordt de as van mijn dierbare in de urn geplaatst?
Waar kan ik de urn aanschaffen?

 

Voor wie is de urn bedoeld?

U kunt ervoor kiezen om een urn aan te schaffen die past bij degene zoals hij of zij bij  leven was. U kunt kijken naar zijn of haar passies, naar de vorm, kleur en materiaalsoort. Ook kunt u kijken naar uw woonomgeving of interieur. Tevens bieden wij urnen aan die een bepaalde symboliek of een speciaal gevoel uitbeelden. Doordat wij samenwerken met kunstenaars in binnen- en buitenland kan vrijwel alles uitgebeeld worden.

Kan ik een urn (laten) personaliseren?

Veel urnen bieden de mogelijkheid om gepersonaliseerd te worden door het aanpassen van het model, de urn te voorzien van een tekst en of abeelding, de urn te voorzien van een beschildering, de urn te laten graveren of door een geheel op maat gemaakte urn te laten vormgeven door één van onze kunstenaars. Indien de urn gegraveerd of beschilderd kan worden staat dit vermeld bij het betreffende artikel. Is het voor u niet geheel duidelijk dan kunt u natuurlijk altijd contact opnemen. Enkele voorbeelden van aan te passen urnen vindt u hieronder:

Welk formaat urnen kan ik bestellen?

Het formaat urn is veelal het uitgangspunt bij het uitzoeken van een tastbare herinnering. Eenvoudig gezegd zijn de urnen in onze webwinkel te categoriseren in urnen, mini urnen, kinderurnen en duo urnen.

Urnen

De crematie as die vrijkomt bij de crematie van een volwassene is ongeveer 3 à 3.5 liter. De inhoud van onze urnen staat vermeld bij de elke urn. Vooral als een urn in een urnengraf of urnenmuur geplaatst gaat worden dient u rekening te houden met de afmetingen van de urn.

Mini urnen

Naast het bewaren van de gehele hoeveelheid as van een dierbare in een urn is het ook mogelijk om een deel van de as te plaatsen in een zogenaamde mini urn. Op deze manier kunnen bijvoorbeeld verschillende familieleden een deel van de as bewaren.

Duo urnen

Er zijn duo urnen waarin de gehele hoeveelheid as van 2 personen geplaatst kunnen worden. Ook zijn er urnen die zowel onafhankelijk van elkaar als gezamenlijk geplaatst kunnen worden.

Waar ga ik de urn plaatsen?

Een urn kan op vele plekken geplaatst worden. Het is dan ook belangrijk om na te denken over de toekomstige plaats van de urn. Dit kan bij een of meerdere nabestaanden thuis zijn of bijvoorbeeld op een sokkel in de tuin. Ook kan de urn bijgezet worden in /of op het familiegraf, in een columbarium (urnenmuur) of in een urnmonument binnen een urnentuin.

Informeer van te voren of de urn geschikt is om te plaatsen op een door u gekozen plaats. Let hierbij goed op de afmetingen van de urn en of de urn voor zowel binnen als buiten geschikt is. Niet alle materialen kunnen tegen de weersomstandigheden (winterhard), wat betekent dat een urn bijvoorbeeld kan knappen tijdens de vorstperiode. Materialen die uitermate geschikt zijn voor buiten urnen zijn RVS (Roest Vast Staal), natuursteen (vooral graniet) en brons.

Welke materiaalsoorten zijn er?

Onze urnen zijn verkrijgbaar in veel soorten en maten. De meest gebruikte materiaalsoorten zijn keramiek, RVS (roest vrij staal), glas, brons, messing, koper, marmer, graniet, porselein, kunststof, staal en hout. Op de meeste urnen in onze webwinkel kan een gedenkplaatje geplakt worden. Ook kunnen de urnen afhankelijk van het materiaal ge(laser)graveerd of beschilderd worden. Er kan zelfs een onderplaatje worden besteld. Hierop kan een plaatje geplakt worden.

Welke kleuren en vormen zijn er?

urnen kleuren vormen urnNaast het materiaal van de urn speelt de vorm en de kleur een belangrijke rol. Wij raden u aan om door onze website te bladeren en te kijken welke stijl bij u of de overledene past. Let wel op de afmetingen en inhoudsmaten die bij de urn staan vermeld. Op deze manier weet u wat de ware grootte is en of de gehele as in de urn past. Omdat iedere urn apart wordt gemaakt door onze kunstenaars kan het voorkomen dat de urn enigszins afwijkt van het plaatje op de website. Wanneer u speciale wensen hebt, raden wij u aan om contact met ons op te nemen om uw wensen te bespreken.

Hoe wordt de as van mijn dierbare in de urn geplaatst?

Het vullen van een urn vereist een zekere mate van nauwkeurigheid. U bent vrij om te kiezen of u de urn zelf wilt vullen of dit te laten doen door bijvoorbeeld:

Uw uitvaartbegeleider of uitvaartverzorger
U kunt ten alle tijden overleggen met uw uitvaartbegeleider of het mogelijk is dat zij dit voor doen. Hier zijn weliswaar veelal kosten aan verbonden.

Het crematorium
U kunt contact opnemen met uw crematorium om te overleggen of zij de urn willen vullen. Ook hier zijn meestal kosten aan verbonden.

Zelf vullen
Het is redelijk eenvoudig de urn zelf te vullen of te laten vullen door een familielid. Bij de bestelde urn ontvangt u een vulhandleiding waarin wordt aangegeven hoe de urn gevuld dient te worden. Hou er rekening mee dat het vuurvaste crematiesteentje in de asbus / askoker van het crematorium zit. U kunt hiervoor een aparte bestemming kiezen. Ook is niet iedere vulopening van elke urn groot genoeg om het steentje in te plaatsen. In de deze link wordt meer uitleg gegeven over het vullen van een urn.

Waar kan ik de urn aanschaffen?

Ons assortiment bestaat uit een groot aantal unieke urnen en assieraden. U kunt deze bekijken en eenvoudig bestellen in onze webwinkel.